Om Arbeidsarven:

Skriv om arbeid:

Bilder fra arbeid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 


Arbeidsarvens
arkiver:

Mer å lese om arbeid:

Kolleger og venner som har bidratt til prosjektet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELLY
HANSEN-
PROSJEKTET
I MOSS

Tilbake til andre delprosjekter


Innsendte minner
fra Helly Hansen

Reklameplakat for regntøy for barn, utarbeidet av den danske reklame- og ukebladsillustratøren Christel, som Helly Hansen ofte brukte i sin markedsføring. Bilde utlånt av Helly Hansen.

 

Moss by- og industrimuseum innledet i 2006 et samarbeid med Helly Hansens pensjonistgruppe og Norsk Teknisk museum om utarbeidelse av en utstilling i anledning bedriftens 130-års jubileum. Ustillingen som har navnet ”Bare moro med dårlig vær – Helly Hansen gjennom 130 år ble åpnet mai 2007 og kan oppleves ut 2008.

Gjennom gjenstander, fotografier, reklamefilmer og tekst gir utstillingen en innføring i bedriftens utvikling fra den gang kaptein Helly Juell Hansen, i 1877, etablerte sin regntøyfabrikk i Høyenhaldsgate 5, til, i dag, å være et internasjonalt selskap med produksjonsavdelinger og salgskontor i hele verden.

Utstillingen er en del av et større dokumentasjonsarbeid knyttet til historien rundt bedriften, der tidligere og nåværende ansatte er viktige informanter. I løpet av utstillingsperioden, håper museet å få samlet inn mest mulig informasjon omkring bedriftens historie og nåværende virksomhet. Et viktig satsingsområde er å dokumentere bedriften som arbeidsplass. Nå ønsker vi å komme i kontakt med alle som på ulike måter har hatt sitt virke ved Helly Hansens fabrikker i Moss eller ved bedriftens andre produksjonsavdelinger rundt om i landet.

I løpet av bedriftens 130-årige historie, har en mengde produkter blitt produsert: Fra regntøy, redningsvester, sports-, fritids,- og yrkesklær til plastprodukter til bruk i husholdet og i helsesektoren. Ved fabrikken ble det også produsert råmaterialer som møbelfjører, plastfolier, skumplast til både egen og andre bedrifters produksjon, og det ble opprettet produksjonsavdelinger i både Alta, Tinn og Melbu. Ved å knytte prosjektet opp mot arbeidsarven håper vi å få enda flere enn de som har jobbet ved fabrikkene i Moss og omegn med på å skrive inn sin historie.

Hva det er viktig å vite mer om?
Vi er interessert i å vite mer om hvordan Helly Hansen var som arbeidsplass, hvordan forholdet var mellom ulike grupper på fabrikken, hvordan de ansatte og deres familier levde og ikke minst hvordan forholdet ved fabrikken påvirket lokalsamfunnet.

Helly Hansens fabrikker sysselsatte mange kvinner som veversker, syersker og sømsveisersker, og vi oppfordrer disse kvinnene om å skrive inn sine minner. I tilknytning til produksjonen i Moss ble det i Rygge opprettet et eget pensjonat for tilflyttede syersker kalt Hadeland. Hvordan var det å komme som innflytter til Moss og få jobb ved Helly Hansens fabrikker? I Trysil ble det vevd ryer i private hjem på oppdrag fra Helly Hansen. Hvordan var det å være hjemmeveverske i 50-årene?

Vi ønsker informasjon om alle deler av Helly Hansens produksjon og inviterer alle, som kan fortelle om livet i og omkring fabrikken, til å skrive ned det de husker og sende det inn til Arbeidsarven. Trenger du råd og veiledning for å komme i gang, hjelper vi deg gjerne. Ta kontakt med Moss by- og industrimuseum ved Konservator Bjørg Holsvik på tlf 69 24 83 61.

Hvordan skrive, og sende inn?
Her finner du en liste over tema du kan skrive om spesielt når det gjelder Helly Hansen. Men det aller beste er om du selv bestemmer hva du vil skrive om, og nettopp skriver om det.

Pekerne i margen til venstre vil føre deg til informasjon om hva du kan skrive om, og hvordan du kan gå fram for å sende det inn, og hva materialet vil bli brukt til, og ikke minst: hvorfor det er viktig at DU gjør dette.

 

 

 

 

Sist oppdatert 1.2.2008
2008©Ingar Kaldal