Om Arbeidsarven:

Skriv om arbeid:

Bilder fra arbeid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 


Arbeidsarvens
arkiver:

Mer å lese om arbeid:

Kolleger og venner som har bidratt til prosjektet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IL-O-VAN-
prosjektet

Tilbake til andre delprosjekter

Bildet til høyre: Kjell Arild Døviken lodder på lokkhandtak. Kjell Arild ble ansatt i 1981 og ble senere bas på "Blank avdelingen" og på ferdigvarelageret der han var med til siste ordre ble levert våren 2008 (27 år).

Tips om hva du kan skrive om

Innsendte minner fra IL-O-VAN
Foto:
Jan Erik Olsen

 

IL-O-VAN – like viktig på kjøkkenet som ild og vann
Høsten 2007 ble det besluttet å legge ned driften ved iittalas produksjonslokaler på Høyden i Moss. Med denne beslutningen var en nær 100 år lang historie med produksjon av kjøkkentøy i Moss over– en historie som går tilbake til 1894 da Ernst Poleszynski startet firmaet Kristiania Kunst- & Metalstøberi. Fra 1912 produserte han også aluminium kjøkkentøy, og denne produksjonen flyttet han i 1922 til Moss. Bedriften fikk navnet Il-O-Van og ble ledende innen produksjon av aluminium kjøkkentøy.

Moss by og industrimuseum ønsker å dokumentere historien til denne bedriften. Januar 2008 åpnet museet i samarbeid med bedriftens pensjonistgruppe utstillingen Il-O-Van – like viktig på kjøkkenet som ild og vann. Utstillingen presenterer gjenstander produsert fra 1920-årene og fram til i dag og omfatter alle bedriftene som ble fusjonert i løpet av de siste 40 årene.

I det videre arbeidet vil vi dokumentere bedriften som arbeidsplass. Ved å knytte oss opp til arbeidsarven ønsker vi å komme i kontakt med alle som har hatt sitt arbeid ved Il-O-Van, Høyang-Polaris og senere Hackman, Hackman-Designor, Designor og iittala.

Il-O-Van vokste til en viktig industribedrift og arbeidsplass for byen. Under Poleszynskis sønn, Gotfred Ernøs, ledelse ble det produsert kjøkkentøy og spesialprodukter til industrien og forsvaret. Il-O-Van´s skjenkekjele fra 1959/60 ble en suksess og ble solgt til kjøkkenhusholdninger i både inn og utland. På denne tiden sysselsatte bedriften på det meste 110 ansatte.

Fra 1975 ble nye materialer og produksjonsmetoder tatt i bruk. På denne tiden ble produksjonen stadig mer automatisert og man innførte linjeproduksjon. Nye kjøkkenprodukter i rustfritt stål, teflon og emalje ble levert fra fabrikken på Høyden. Party-seriens teflonbelagte stekepanner ble bedriftens største produksjonsserie - mer enn en kvart million slike panner ble i løpet av ett år levert til både det norske og utenlandske markedet. Fra 2005 ble produktene levert med induksjonsbunner og tilpasset de nye induksjonsovnene.

Kjente varemerker som har blitt levert fra bedriften er: Il-O-Van, Høyang, Høyang-Polaris og Hackmann.

Foto: Laila Sand sprøyter på emalje utvendig på stekepanner. Hun var ansatt fra 1977-2007. Foto: Jan Erik Olsen

Hva det er viktig å vite mer om?

Vi er interessert i å vite mer om hvordan bedriften var som arbeidsplass opp gjennom tidene og med skiftende ledelse, hvordan forholdet var mellom ulike grupper på fabrikken, hvordan de ansatte og deres familier levde og ikke minst hvordan forholdet ved fabrikken påvirket lokalsamfunnet. Vi ønsker informasjon om all produksjon og inviterer alle, som kan fortelle om livet i og omkring fabrikken, til å skrive ned det de husker og sende det inn til Arbeidsarven. Trenger du råd og veiledning for å komme i gang, hjelper vi deg gjerne. Ta kontakt med Moss by- og industrimuseum ved Konservator Bjørg Holsvik på tlf 69 24 83 61.

Hvordan skrive, og sende inn?
Her finner du en liste over tema du kan skrive om spesielt når det gjelder Il-O-Van. Men det aller beste er om du selv bestemmer hva du vil skrive om, og nettopp skriver om det.

Foto: Svein Lindahl som arbeidet ved "Blanklinjen" Der hadde han ansvaret for smergling, polering og montering. Han var ansatt fra 1973-2003. Foto: Jan Erik Olsen.

Pekerne i margen til venstre vil føre deg til informasjon om hva du kan skrive om, og hvordan du kan gå fram for å sende det inn, og hva materialet vil bli brukt til, og ikke minst: hvorfor det er viktig at DU gjør dette.

 

 

 

 
 

Sist oppdatert 14.3.2008
2008©Ingar Kaldal